informatie


informatie

REGISTRATIE :

Er is heel wat wetgeving over het houden van geiten. Voor alle geiten is er een identificatie- en registratieplicht en iedereen die geiten houdt, moet een UBN ( Betekend uniek bedrijfsnummer ) hebben. Ieder dier moet in elk oor een oormerk dragen. Je vindt de nodige documenten op de website van RVO, rijksdienst voor ondernemend Nederland . Er zijn nog allerlei andere regels, bijvoorbeeld rond ziekteregistratie en verplaatsingsdocumenten . Koop nooit een geit waarvan de verkoper niet in bezit is van een UBN NUMMER , alsook geen oormerken heeft en of meegeeft . (want dit is illegaal en strafbaar)

AANKOOP :

Koop geen dieren waarvan je de achtergrond niet kent. Je vraagt dus best raad aan een ervaren fokker of een fokvereniging. Let op de toestand van de geit die je wil kopen. Koop nooit een dier dat er niet gezond uit ziet. Kijk na of de vacht mooi glanzend is en dat de hoeven mooi verzorgd zijn. Ook best kijken of de stallen wat onderhouden worden en de dieren redelijk tam zijn, dit zegt veel over hoe men met de dieren omgaat . Een geit kan enkel minstens met 2 gehouden worden, geiten zijn roedeldieren . Tip koop ook altijd minstens 2 geiten in dezelfde stal, de geiten kennen elkaar en dat maakt het al veel aangenamer voor de geitjes bij de nieuwe eigenaar. Bij uw dieren (stamboek geregistreerde dieren) ontvangt U de NFD registratiekaarten. U kunt de dieren op uw naam laten schrijven door lid te worden van de vereniging NFD (Nederlandse federatie dwerggeitenhouders)

Lid worden kan bij NFD 


ETEN:

Krachtvoeder: Dit is echt onmisbaar om je dieren in optimale conditie te houden! Krachtvoer is een mengeling van geperste korrels met granen zoals gerst, haver, maïs en zemelen. Een goed voorbeeld van zo'n voeder is de 

Gebroeders Fuite geitenkorrel ,Garvo geitenkorrel of mengeling .

Ook hooi van goede kwaliteit is elementair. Elke dag: winter en zomer!

Zorg dat de dieren steeds zuiver water ter beschikking hebben. Elke dag het drinkwater verversen .

Men kan ook investeren in drinknippels. Dit bespaart je heel wat werk.

Geef geen keuken en tuinafval aan je geitjes: het veroorzaakt vaak problemen! Geiten zijn eigenlijk tevreden met een sobere maaltijd!

DE STAL:

Aan nattigheid hebben geiten een hekel: beschutting tegen regen en wind is dus noodzakelijk. Zeker jonge dieren hebben snel last van de koude. Onze geiten hebben elks hun eigen stal onze stallen zijn gemiddeld 1 m bij 2 m. Zo kunnen ze in alle rust in hun stal verblijven. zorg wel dat de geiten elkaar steeds kunnen zien. 

De hoeven van geiten zijn gemaakt voor een harde, droge bodem. Dat is niet enkel in de weide belangrijk, maar ook in de stal. Een stevige en droge stalvloer is dus belangrijk. Een propere stal, met voldoende droog strooisel zorgt voor gezonde hoeven. Een goede vloer zorgt er ook voor dat de dieren niet uitglijden als ze zich krabben en schuren. Ook binnen hebben geiten een hekel aan vochtigheid, zorg dus voor een goede ventilatie, zonder tocht.

WEIDE EN OMHEINING:

Een kale weide met enkel gras is niet geschikt, geiten hebben beschutting van struiken of bomen nodig. In de koude maanden zullen geiten de zon opzoeken om op te warmen. Als het te warm wordt, kruipen ze in de schaduw uit de felle zon. Bescherm wel de bomen, want anders worden ze zo goed als zeker geschild en sterven ze af. Een stevige bodem is belangrijk voor de klauwgezondheid.

Geiten zijn oorspronkelijk bergdieren en hebben dus grote behoefte aan bewegen en klauteren. Voorzie oude boomstammen, rotsblokken of een serie houten platforms in de weide zodat de dieren kunnen klimmen.

Door het geklauter en de nieuwsgierigheid van geiten moet je omheining zeer stevig zijn. Je kan schapengaas gebruiken, maar voor kleinere rassen is een afrastering met nog kleinere mazen beter. In alle gevallen reken je er best op dat de omheining zeker een 1m hoog moet zijn. Een stroomdraad aan de binnenkant kan nuttig zijn. De omheining is ook heel belangrijk om roofdieren, zoals honden, buiten te houden. Hiervoor kan een elektriciteitsdraad bovenlangs gespannen worden.

Maak een gratis website. Deze website werd gemaakt met Webnode. Maak jouw eigen website vandaag nog gratis! Begin